Τι πρέπει να προσέχουμε στα social media – Πότε γίνονται επικίνδυνα (ΜΕΡΟΣ 2)

Τι πρέπει να προσέχουμε στα social media – Πότε γίνονται επικίνδυνα (ΜΕΡΟΣ 2) |

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε μερικούς από τους κινδύνους που υπάρχουν από τη χρήση των social media και δώσαμε έμφαση στις ενέργειες που θα πρέπει να αποφεύγετε.

 

Τονίστηκε πως δεν θα πρέπει να δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών σας στα κοινωνικά μέσα, να κοινοποιείτε την παρουσία σας κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, καθώς και να δίνετε πληροφορίες για την οικογενειακή σας κατάσταση.

 

Επειδή ωστόσο υπάρχουν κι άλλες ενέργειες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο εσάς αλλά και την οικογένειά σας, σε αυτό το άρθρο θα συνεχίσουμε να τις απαριθμούμε.

 

Μην δημοσιεύετε τις κάρτες επιβίβασης στα ταξίδια σας

Προφανώς και είστε ενθουσιασμένοι για ένα ταξίδι που πρόκειται να κάνετε, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποστάρετε στα social media την κάρτα ή τις κάρτες επιβίβασής σας. Κι αυτό διότι οι κάρτες επιβίβασης παρέχουν πολλά στοιχεία για την ταυτότητά σας αλλά και για το επικείμενο ταξίδι σας.

 

Για παράδειγμα, εκτός από το όνομα του επιβάτη τον αριθμό της πτήσης, την θέση σας, τον αριθμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σε μια κάρτα επιβίβασης φαίνονται μεταξύ άλλων και άλλα στοιχεία, όπως ο αριθμός της κάρτας μιλίων σας. Σε συνδυασμό μάλιστα με το barcode ή QRcode που διαθέτουν πλέον οι κάρτες επιβίβασης, μπορεί κάποιος πολύ απλά και μόνο με ένα έξυπνο τηλέφωνο να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία της πτήσης σας ή και σε μελλοντικές σας πτήσεις μέσω του προγράμματος μιλίων σας.

 

Από εκεί μπορεί να τροποποιήσει τα στοιχεία σας ή ακόμη και να σας ακυρώσει επικείμενες πτήσεις σας και γενικά να σας βάλει σε περιπέτειες.

 

Μην κοινοποιείτε στοιχεία για τη δουλειά σας

Το να κοινοποιείτε πράγματα για την δουλειά σας στα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ πιθανό να κρύβει αρκετούς κινδύνους αλλά και ορισμένες δυσάρεστες εκπλήξεις. Με ένα «αθώο» post ενδέχεται να δημοσιοποιήσετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα συναδέλφων σας στην δουλειά αλλά και να αποκαλύψετε διάφορα εταιρικά μυστικά ή κάποια δυσάρεστη κατάσταση μέσα στον χώρο εργασίας σας.

 

Πολύ χειρότερα, μπορείτε να φέρετε σε δύσκολη θέση τον προϊστάμενο ή το αφεντικό σας, γεγονός που μπορεί να σας οδηγήσει από μια απλή επίπληξη μέχρι και στο να χάσετε τελικά τη δουλειά σας.

 

Επίσης σημαντικό είναι να μην γνωστοποιείτε στα κοινωνικά δίκτυα την πρόθεση σας να αλλάξετε δουλειά ή καριέρα γενικότερα. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κοινοποίησης αν φτάσει στα αυτιά των προϊσταμένων σας, μπορεί να σας στοιχίσει τη θέση σας.

 

Μην κοινοποιείτε παιχνίδια στο Facebook

 

Ίσως δεν υπάρχει χειρότερο και πιο ενοχλητικό πράγμα στον εικονικό κόσμο του facebook, από εκείνες τις αυτόματες κοινοποιήσεις παιχνιδιών όπως είναι το farmville, το criminal case, το candy crush κλπ.

 

Ακόμη κι αν κάποια στιγμή της ζωής σας «κολλήσετε» με κάποιο από αυτά τα παιχνίδια, καλό θα ήταν αυτή την… εμμονή να την κρατήσετε για τον εαυτό σας.

 

*Το παρόν άρθρο γράφτηκε από το Δημήτρη Κονταράκη, Digital Strategist και ιδιοκτήτη της eSteps και δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος τη Τρίτη 30/05/2023