Τεχνητή Νοημοσύνη & Digital Marketing

 

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο site του Ελεύθερου Τύπου τη Τρίτη 05/09/2023

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) έχει επεκταθεί σε διάφορους τομείς της καθημερινής μας ζωής και ιδιαίτερα τον τομέα του Digital Marketing. Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στον ψηφιακό κόσμο είναι αμέτρητες και ανοίγουν νέες προοπτικές για τη βελτίωση της ψηφιακής στρατηγικής.

Πολλά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν ενσωματωμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης. Για παράδειγμα, τα Google Analytics 4 προσφέρουν προηγμένες δυνατότητες χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

Παρακάτω, θα δούμε πέντε τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει την ψηφιακή στρατηγική:

Εξελιγμένα Chatbots:

Τα εξελιγμένα chatbots αντιπροσωπεύουν μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών και της επικοινωνίας με το κοινό. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αυτά τα chatbots μπορούν να παρέχουν γρήγορες και αποτελεσματικές απαντήσεις στις ερωτήσεις των πελατών, βελτιώνοντας έτσι την εμπειρία τους.

Πέραν της απλής απάντησης ερωτήσεων, τα εξελιγμένα chatbots χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσουν τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των πελατών. Έτσι, μπορούν να προτείνουν προϊόντα ή υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Επιπλέον, τα chatbots μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για τη συλλογή πληροφοριών όπως τα email των χρηστών, προσφέροντας μια εξαιρετική ευκαιρία για lead generation.

Αυτοματοποίηση στην Ανάλυση των Δεδομένων:

Μια από τις πιο χρονοβόρες διαδικασίες στο digital marketing είναι η ανάλυση των δεδομένων. Η συγκέντρωση, η επεξεργασία και η ερμηνεία των πολλών δεδομένων απαιτεί συνήθως πολλές ώρες εργασίας από ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει αυτό το παιχνίδι. Η αυτοματοποίηση στην ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να διευκολύνει και να επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία. Οι αλγόριθμοι αυτοί μπορούν να αναγνωρίσουν πρότυπα, τάσεις και συσχετίσεις στα δεδομένα πολύ γρηγορότερα από ό,τι θα μπορούσε να το κάνει ένας άνθρωπος .Αυτό επιτρέπει στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης για να λάβουν πιο αποτελεσματικές αποφάσεις.

Η αυτοματοποίηση στην ανάλυση των δεδομένων δεν απλοποιεί μόνο τη διαχείριση των πολύπλοκων δεδομένων, αλλά επίσης επιτρέπει στους επαγγελματίες μάρκετινγκ να επικεντρώνονται σε πιο δημιουργικές πτυχές του επαγγελματικού τους ρόλου. Αντί να αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων, μπορούν να εστιάσουν στην ανάπτυξη και την εκτέλεση στρατηγικών μάρκετινγκ που θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικά αποτελέσματα.

Επιτυχής Στόχευση των Διαφημίσεων:

Η επιτυχής στόχευση των διαφημίσεων είναι καίρια για την αποδοτικότητα των διαφημιστικών. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτό τον τομέα. Οι αλγόριθμοι μπορούν να αναλύουν τα δεδομένα και τη συμπεριφορά των χρηστών για να στοχεύσουν τις διαφημίσεις στο ακριβές κοινό. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο ROI (Return on Investment) για τις διαφημιστικές επενδύσεις και μειώνει τον χαμένο χρόνο και τους πόρους από μη αποδοτικές καμπάνιες. Επιπλέον, οι νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα Google Analytics 4 επιτρέπουν ακόμα πιο ακριβή στόχευση, καθώς μπορούν να αναλύουν τα δεδομένα από πολλές πηγές και να παρέχουν εμβάθυνση στην κατανόηση της συμπεριφοράς των χρηστών.

Προσωποποιημένες Προσφορές:

Η προσωποποίηση είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Με την ανάλυση των συμπεριφορών και των αναγκών των χρηστών, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένες προσφορές και μηνύματα στους πελάτες τους. Για παράδειγμα, αν ένας πελάτης έχει εμφανίσει ενδιαφέρον για συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει προσφορές που προσαρμόζονται ακριβώς στις ανάγκες του.

Ανίχνευση Πιθανών Απατών:

Η ασφάλεια των δεδομένων είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα τόσο για τους χρήστες όσο και για τις επιχειρήσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την ανίχνευση πιθανών απατών. Οι αλγόριθμοι της μπορούν να παρακολουθούν τα δεδομένα και τις συνήθειες των χρηστών, αναγνωρίζοντας ανωμαλίες που υποδεικνύουν πιθανή απάτη. Αυτό μπορεί να αφορά απάτες σε συναλλαγές, παράνομες προσπάθειες πρόσβασης σε λογαριασμούς ή οποιαδήποτε άλλη παραβίαση της ασφάλειας. Η δυνατότητα ανίχνευσης απατών σε πραγματικό χρόνο είναι κρίσιμη για την προστασία των δεδομένων και τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πελατών.