Η πανδημία του Covid19 άλλαξε την καθημερινότητά μας και μας υπενθύμισε την ανάγκη να είμαστε πάντα καλά προετοιμασμένοι για ένα αναπάντεχο γεγονός, αλλά και την ανάγκη για προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες. Ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά στο επιχειρείν, οφείλουμε να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από την αλλαγή και να επανασχεδιάσουμε την Digital Marketing στρατηγική των πελατών μας ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις νέες τάσεις των Social Media Networks.
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν έμειναν ανεπηρέαστα από τις τελευταίες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που επέφερε η κρίση της πανδημίας. Αντίθετα έγιναν ο αποδέκτης και το βήμα έκφρασης πολλών απόψεων και συναισθημάτων που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Συνεπώς ένα Digital πλάνο βασισμένο στις νέες τάσεις θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την προσέλκυση νέων πελατών.
Το μοντέλο προβολής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των Talkwalker και Hubspot βασίζεται στα 4C: Community-Contactless-Cleanliness-Compassion. Τα Brands οφείλουν να προσαρμόσουν το περιεχόμενο τους με βάση τις παραπάνω αρχές ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των followers τους. Ειδικότερα:
- Conversational Marketing (Συνομιλητικό Μάρκετινγκ)
Μη φοβηθείτε να δημιουργήσετε ενδιαφέρον περιεχόμενο και να ανοίξετε διάλογο με τους χρήστες. Δεν έχουν όλες οι αναρτήσεις στόχο την πώληση. Το κοινό αν σας εμπιστευτεί και ταυτιστεί μαζί σας για τις αξίες που πρεσβεύετε, θα σας επιλέξει στο μέλλον για τις αγορές του.
Όπως υποστηρίζει το Talkwalker, το conversational marketing θα είναι μια από τις κυρίαρχες τάσεις το 2021. Στόχος είναι η προσέλκυση μεγαλύτερου κοινού μέσα από συνομιλίες, chatbots, κλήσεις, δημόσιες τοποθετήσεις για κοινωνικά θέματα, κ.λπ. Τα κανάλια αυτά αναπτύσσουν αμοιβαίες σχέσεις μέσα από εξατομικευμένο περιεχόμενο.
- Nostalgia Marketing (Μάρκετινγκ Νοσταλγίας)
Το Nostalgia Marketing δεν είναι ένας νεοφυής όρος. Έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της τότε Μεγάλης Ύφεσης. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως η πανδημία θα προκαλέσει μια νέα οικονομική ύφεση τα επόμενα χρόνια. Έτσι το marketing νοσταλγίας θα βρεθεί ξανά στο προσκήνιο.
Ο όρος περιγράφει το συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα σε ένα brand και το κοινό. Σε ευαίσθητες κοινωνικά περιόδους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προκαλούν θετικά συναισθήματα και να χτίζουν ισχυρούς δεσμούς ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Στην περίπτωση του Covid-19, τα αυστηρά μέτρα που οδήγησαν σε κοινωνικό αποκλεισμό, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο του κόσμου. Ταξίδια, shopping στα καταστήματα, live εκδηλώσεις και παρεΐστικη διάθεση σε εστιατόρια και μπαρ φαντάζουν μακρινό όνειρο. Η μόνη διέξοδος είναι οι αναμνήσεις! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα keywords που σχετίζονται με αναμνήσεις από το παρελθόν αυξήθηκαν κατά 80%.
- Αναπτυγμένη Κοινωνική Συνείδηση
Σε ταραχώδεις κοινωνικές περιόδους, κατά κανόνα, διαμορφώνεται η συλλογική κοινωνική συνείδηση. Τη χρονιά που μας πέρασε, σημαντικά γεγονότα και ζητήματα όπως το #BlackLiveMatters και το #Metoo, αναδείχθηκαν μέσα από τα Κοινωνικά Δίκτυα. Οι χρήστες ευαισθητοποιήθηκαν και έδρασαν συλλογικά για ένα κοινό στόχο. Τα brands, ως όφειλαν, πήραν ανοιχτά θέση και μάλιστα προχώρησαν και σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Οι γενιές των Millennials και Generation Z απέδειξαν πως στέκονται με θάρρος απέναντι σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως η ισότητα, η ψυχική υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία του περιβάλλοντος. Ένα από τα ισχυρότερα όπλα τους δεν είναι άλλο από τα κοινωνικά δίκτυα που έκαναν viral τα μηνύματά τους.
- Ψευδείς Ειδήσεις και ψηφιακή Παραπληροφόρηση
Η διαχείριση της πανδημίας σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο απαίτησε σωστή και δομημένη πληροφόρηση. Το 2020, περισσότερο από ποτέ μέχρι τώρα, οι χρήστες αναζήτησαν έγκυρες πληροφορίες, καταδίκασαν fake news, στρεβλές ειδήσεις και ιστορίες συνωμοσίας και έχτισαν ισχυρούς δεσμούς με τα κανάλια και τα brands που παρείχαν έγκυρη και ξεκάθαρη ενημέρωση. Η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2021 στα social media. Η αλήθεια και η σωστή πληροφόρηση θα είναι ο κυρίαρχος λόγος που θα κρατήσει τους followers.
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ζωντανοί οργανισμοί που μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με το γενικότερο κλίμα. Νέα μέσα όπως το TikTok και το Clubhouse κάνουν την εμφάνιση τους και παρασύρουν στις πλατφόρμες τους μεγάλη μερίδα του κοινού. Το 2021 θα είναι μια χρονιά αλλαγών και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν το YouTube, το Facebook και το Instagram απέναντι στις νέες εφαρμογές και ποια νέα features θα λανσάρουν προκειμένου να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού.
Στον αντίποδα το TikTok, το Triller, τα Instagram Reels, το Snapchat αναπροσαρμόζονται διαρκώς και ρίχνονται στη μάχη για να κερδίσουν έδαφος και να προσελκύσουν περισσότερους followers.
Τέλος, το 2021, περισσότερο από ποτέ, στον ψηφιακό κόσμο θα κυριαρχήσουν τα data ethics. Τα προσωπικά δεδομένα και η ιδιωτικότητα πλέον δεν χαρίζονται σε κανένα. Η πολιτική cookies και user tracking θεσμοθετείται στο web και οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν και να δείξουν απόλυτο σεβασμό στους χρήστες.
*Το παρόν άρθρο γράφτηκε από το Δημήτρη Κονταράκη, Digital Strategist και ιδιοκτήτη της eSteps, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό STARTUPPER που κυκλοφορεί μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο την Κυριακή 06/06/2021