Τα κορυφαία Digital Trends για το 2020

Το 2020 έχει μπει δυναμικά με τις περισσότερες εταιρείες να θέτουν νέους στόχους και να προσαρμόζουν ανάλογα τη digital marketing στρατηγική τους ώστε να πιάσουν τα KPIs τους για άλλη μια χρονιά. Ποιες είναι λοιπόν οι τάσεις για το 2020 και ποια εργαλεία θα τις βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους τους;

Ας δούμε μια αναλυτική επισκόπηση!

Artificial Intelligence (AI)

Όταν έκαναν δειλά την εμφάνισή τους τα chatbots, τα bots αλληλεπίδρασης και το voice search, οι περισσότεροι marketers ήταν αρκετά επιφυλακτικοί. Σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη γνωστή και ως ΑΙ γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και παίρνει επάξια μια θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα εργαλεία marketing.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι αυτοματισμοί μας επιτρέπουν να προβλέψουμε τη συμπεριφορά των πελατών, να δημιουργήσουμε προσωποποιημένο περιεχόμενο με εξαιρετικά ακριβή στόχευση και να αναλύσουμε μια σειρά από δεδομένα  προς όφελος της επιχείρησης. Τι μας προσφέρουν όλα αυτά; Αναβάθμιση του Brand, ποιοτικότερη αλληλεπίδραση και υψηλότερα ποσοστά μετατροπής.

Το ΑΙ μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά των πελατών μας και μας δίνει την ευκαιρία μέσα στη χρονιά να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας με βάση τις προηγμένες αναλυτικές προβλέψεις και την δημιουργία προσωποποιημένου περιεχομένου.

Voice Search

Η Φωνητική Αναζήτηση (Voice Search) είναι μια τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας που κερδίζει συνεχώς έδαφος αφού διευκολύνει την καθημερινότητα του χρήστη επιτρέποντας του να αναζητά οτιδήποτε χωρίς να πληκτρολογεί. Όλα τα σύγχρονα smartphones, οι φορητοί υπολογιστές και οι ειδικές συσκευές ενσωματώνουν πλέον τον ψηφιακό βοηθό που απαντά στις ερωτήσεις των χρηστών αναγνωρίζοντας απλά τη φωνή τους.

Σύμφωνα με έρευνες το 2020 το 50% των αναζητήσεων προβλέπεται να είναι φωνητικές αναζητήσεις. Επόμενο βήμα; Το Voice Search φέρνει όπως ήταν αναμενόμενο και το Voice SEO. Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών τους και όντας ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό θα πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα τη στρατηγική τους.

Για να επιτύχουν μια σωστή ψηφιακή παρουσία που θα αποφέρει καρπούς θα πρέπει να λάβουν υπόψη ένα βασικό τρίπτυχο: Τοποθεσία, αλληλεπίδραση και ποιότητα.

Αν οι όροι SEO, Οργανικό SEO,  Mobile First SEO και Φωνητικό SEO εξακολουθούν να σας φαίνονται άγνωστες λέξεις δεν έχετε παρά να εμπιστευθείτε την Online στρατηγική της επιχείρησής σας στα χέρια των SEO Experts μας. Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού με τον ειδικό μας σύμβουλο ψηφιακής ανάπτυξης.

Shoppable Content

Προσγειωθήκατε στο 2020! Οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς και δεν έχετε χρόνο για χάσιμο. Το Shoppable περιεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή το «Next Big Thing» και θα πρέπει να προσαρμόσετε τη digital στρατηγική σας γύρω από αυτό.

Τι εννοούμε όμως με τον όρο Shoppable Content; Πρόκειται για οποιασδήποτε μορφής περιεχόμενο το οποίο στοχεύει σε άμεση ηλεκτρονική αγορά. Μπορεί να είναι ένα έξυπνο Instagram Story με ένα Swipe Up που οδηγεί το χρήστη να πραγματοποιήσει άμεσα μια ηλεκτρονική αγορά. Μπορεί ακόμα να είναι ένα δυναμικό Call to Action στο οποίο ο καταναλωτής δε μπορεί να αντισταθεί.

Με λίγα λόγια το Shoppable Content συνδυάζει ποιοτικό περιεχόμενο και άμεση μετατροπή του σε αγορά. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση πωλήσεων και φυσικά σε περισσότερα κέρδη.

Virtual & Augmented Reality

Φτάσαμε αισίως στο 2020 και πλέον οι χρήστες του διαδικτύου έχουν δει τα πάντα. Τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να τους εντυπωσιάσει; Η απάντηση βρίσκεται στις VR και AR που αλλάζουν τα δεδομένα και προσφέρουν μεγαλύτερη δυναμική σε μια Digital Marketing στρατηγική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλοεπιδρούν μέσα από διαδραστικό περιεχόμενο και να μη μένουν απλά θεατές μπροστά σε μια πληθώρα προϊόντων.

Πολλά μεγάλα Brands του εξωτερικού έχουν ενσωματώσει τις πρακτικές VR και AR στη στρατηγική τους, επιτρέποντας στους πελάτες τους να δοκιμάσουν ρούχα, να πειραματιστούν με στυλιστικούς συνδυασμούς, να διακοσμήσουν «εικονικά» το σπίτι τους, να διαμορφώσουν όπως επιθυμούν το μελλοντικό τους αυτοκίνητο ή ακόμα και να αλλάξουν λουκ με εργαλεία μακιγιάζ.

Όπως προαναφέραμε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου περιεχομένου είναι ότι αλληλοεπιδρά άμεσα με τον καταναλωτή, είναι εντελώς προσωποποιημένο αλλά και αξιόπιστο. Οι εικονικές αγορές περιεχομένου δίνουν τη δυνατότητα στα brands να χρησιμοποιούν φαντασία και συγκίνηση εξιστορώντας μια ιστορία (tell a story) με απώτερο στόχο την προσέλκυση πελατών.

Personalized Marketing

Το 2020 όλα γίνονται ακόμα πιο προσωπικά! Το προσωποποιημένο περιεχόμενο κερδίζει συνεχώς έδαφος σε μια ήδη κορεσμένη ψηφιακή σφαίρα. Οι χρήστες προτιμούν να μη μένουν θεατές αλλά να αλληλεπιδρούν σε κάτι που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτούς.

Το προσωποποιημένο περιεχόμενο συμπεριλαμβάνει email marketing, διαγωνισμούς και νέες ψηφιακές εμπειρίες. Τα στατιστικά και τα δεδομένα που σας παρέχει η ΑΙ είναι μια πολύ καλή αρχή για να κατανοήσετε τις ανάγκες των δυνητικών σας πελατών και να τους προσφέρετε εξατομικευμένες ψηφιακές εμπειρίες.

Συμπέρασμα

Όλοι οι marketers γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο ψηφιακός κόσμος μεταβάλλεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα για αυτό και πρέπει όχι απλά να κάνουμε «catch up» αλλά να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά για να καταφέρουμε να δώσουμε στους πελάτες μας αποτελεσματικές λύσεις.

Τα στατιστικά από την προηγούμενη χρονιά μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια απαιτητική και συνάμα συναρπαστική πραγματικότητα, την All Personal εμπειρία. Οι καταναλωτές ορίζουν πια τους εαυτούς τους ως ξεχωριστές προσωπικότητες και απαιτούν προσωποποιημένο περιεχόμενο. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να αφουγκραστούμε την εποχή και να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας.

Ας στοχεύσουμε ψηλά, σε μια επιτυχημένη χρονιά!