Η φωνητική αναζήτηση δεν είναι κάτι καινούριο, αφού πολλές συσκευές την ενσωματώνουν εδώ και χρόνια. Πολλοί όμως είναι οι χρήστες εκείνοι που την ανακάλυψαν τελευταία (ιδιαίτερα οι νεαρότερες ηλικίες) και την έκαναν ξανά μεγάλη τάση. Οι λόγοι είναι προφανείς. Η φωνητική αναζήτηση είναι πρακτική, εύχρηστη και επιτρέπει ελευθερία κινήσεων.
Πώς όμως η φωνητική αναζήτηση επηρεάζει τα αποτελέσματα της Google;
Εφόσον η γραπτή αναζήτηση διαφέρει από τη φωνητική, οι ιστοσελίδες θα πρέπει να προσαρμόσουν το περιεχόμενο τους ώστε να μπορούν να εμφανίζονται ψηλότερα στα αποτελέσματα των δημοφιλών μηχανών αναζήτησης. Μόλις το 2013, η Google παρουσίασε τη μέθοδο Hummingbird με βάση την οποία ο αλγόριθμος προσπαθούσε να μαντέψει τι έψαχνε ο χρήστης, «διαβάζοντας» το νόημα πίσω από τις λέξεις που άκουγε. Όσο η Google μαθαίνει τη φυσική γλώσσα των ανθρώπων και λειτουργεί σαν χρήστης, βελτιώνει προοδευτικά την εμπειρία του, προσφέροντας του καλύτερα και πιο στοχευμένα αποτελέσματα. Με τη φωνητική αναζήτηση να κερδίζει συνεχώς έδαφος, είναι η σειρά των marketers να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στα νέα δεδομένα και να βρουν νέους τρόπους προώθησης.
Τα χαρακτηριστικά της φωνητικής αναζήτησης
- Η φωνητική αναζήτηση είναι περιγραφική, περιλαμβάνει πλήθος λέξεων και έχει τη μορφή διαλόγου. Σε αντίθεση με την αναζήτηση στον υπολογιστή όπου χρησιμοποιούμε μονολεκτικές λέξεις-κλειδιά για να πληκτρολογούμε λιγότερο, ο «βοηθός» μας στη φωνητική αναζήτηση μας επιτρέπει να είμαστε πιο «φλύαροι». Έτσι χρησιμοποιούμε φράσεις-κλειδιά ή ακόμα και σύντομες προτάσεις.
Η φωνητική αναζήτηση είναι θα λέγαμε ο γραμματέας μας στον οποίο υπαγορεύουμε τις ανάγκες μας. Ο «βοηθός» μας με το πέρασμα του χρόνου χάρη στις εφαρμογές AI (τεχνητή νοημοσύνη) γίνεται πιο αποτελεσματικός και πιο ευέλικτος.
Στη φωνητική αναζήτηση, το ζητούμενο τίθεται με μορφή ερώτησης. Για παράδειγμα ενώ στον υπολογιστή μας θα πληκτρολογούσαμε «κομμωτήριο στην Κηφισιά», αν μιλούσαμε πιθανότερα θα λέγαμε «ποιο κομμωτήριο είναι ανοιχτό τη Δευτέρα στην Κηφισιά»; Συνεπώς αν σκεφτούμε σαν χρήστες, προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε το site μας για φωνητική αναζήτηση, θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες ερωτήσεις θα έκανε κάποιος για να βρει το προϊόν ή την παρεχόμενη υπηρεσία.
Πως θα δημιουργήσουμε σωστές φωνητικές ερωτήσεις
Ένας απλός τρόπος είναι να πληκτρολογήσουμε μια λέξη-κλειδί. Κάτω από αυτή θα εμφανιστούν στη μηχανή αναζήτησης πολλές περιφραστικές ερωτήσεις. Αυτές οι ερωτήσεις αποτελούν τη βάση των insights για να δημιουργήσουμε τις φράσεις/ ερωτήσεις- κλειδιά τις οποίες πιθανόν να ψάχνουν οι χρήστες. Ένας εναλλακτικός και πάντα αξιόπιστος τρόπος είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το Google Analytics.
- Ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό της φωνητικής αναζήτησης είναι ο τοπικός χαρακτήρας. Αν αναλογιστούμε ότι η φωνητική αναζήτηση πραγματοποιείται όσο βρισκόμαστε σε κίνηση (στο δρόμο, στο αυτοκίνητο, από κινητό κλπ) είναι λογικό οι πληροφορίες που αναζητούμε να αφορούν συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό γίνεται πιο εύκολα κατανοητό όταν χρησιμοποιούνται οι φράσεις εγγύτητας όπως π.χ. «κοντά μου» ή «στην τάδε περιοχή»
Η σωστή στρατηγική SEO που θα βελτιώσει τα αποτελέσματα θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Την ενσωμάτωση της φράσης «κοντά μου» στο on page SEO (links, meta-περιγραφές, tags και anchors)
- Την ονομασία της περιοχής και εναλλακτικές αυτής
- Φράσεις που υποδηλώνουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής σας
- Σημεία κλειδιά κοντά στην επιχείρησή σας
- Το τελευταίο χαρακτηριστικό του voice search είναι η αμεσότητα των αποτελεσμάτων. Οι φωνητικές αναζητήσεις οδηγούν σε εύρεση τηλεφωνικών αριθμών ή διευθύνσεων-οδηγιών πλοήγησης. H Google επιστρέφει στην ερώτησή σας με την πλησιέστερη επιχείρηση με βάση την ακριβή τοποθεσία και τα reviews. Σε αυτή την περίπτωση το περιεχόμενο που σας αφορά θα πρέπει να εμφανίζεται στα snippet των αποτελεσμάτων.
Πώς θα εξασφαλίσετε την προβολή του snippet σας
- Καταχωρήστε λεπτομερώς τα στοιχεία σας (διεύθυνση, τηλέφωνο, στοιχεία επικοινωνίας)
- Συμπεριλάβετε το ωράριο της επιχείρησής σας
- Απαντάτε στις κριτικές και επιδιώξτε τον πολλαπλασιασμό τους
Απαντήστε χωρίς καθυστέρηση στις ερωτήσεις των χρηστών