Πώς επηρεάζει η ταχύτητα απόκρισης της ιστοσελίδας σας την απόδοση της επισκεψιμότητάς της;

Γιατί το page speed σας αποτελεί κύριο παράγοντα επιτυχίας;

Η αλήθεια είναι πως όσο υπομονετικός και να είναι κανείς, πάντα η αναμονή αποτελεί λόγο για να δημιουργηθούν νεύρα, ιδιαίτερα εάν αυτή διαρκεί περισσότερη ώρα από το σύνηθες. Δεδομένων των υψηλών ταχυτήτων με τις οποίες λειτουργεί πλέον το ίντερνετ, όταν ένα site καθυστερεί να φορτώσει, είναι εύκολο να νευριάσει ή να βαρεθεί ο χρήστης. Έτσι, θα απομακρυνθεί πολύ γρήγορα από τη συγκεκριμένη σελίδα και θα αναζητήσει αλλού τις συγκεκριμένες υπηρεσίες ή προϊόντα.

Γιατί είναι σημαντική η ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας;

Παράγοντες της Google

Σχετικά με την κατάταξη στη σελίδα αποτελεσμάτων της Google, είναι σαφές ότι η ταχύτητα φόρτωσης μίας ιστοσελίδας αμείβεται ιδιαίτερα, ενώ «αφαιρούνται πόντοι» από site που δεν έχουν καθαρό κώδικα και καθυστερούν. Οπότε το SEO της σελίδας σας έχει ως «προϋπόθεση» το γρήγορο loading της.

Συγκεκριμένα, η ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας αποτελεί έναν από τους περίπου 200 παράγοντες της Google που επηρεάζουν τη θέση κατάταξής της. Ίσως αυτός ο αριθμός να σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν αποτελεί ιδιαίτερο λόγο να αγχώνεστε, όμως θα πρέπει να υπολογίσετε ότι δεν βελτιώνεται μόνο η κατάταξη της σελίδας, αλλά και η οργανική επισκεψιμότητά της από τους χρήστες.

User experience

Φυσικά, η ταχύτητα επηρεάζει και βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη όταν επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας. Λογικά, και εσείς οι ίδιοι θα έχετε αποχωρήσει από σελίδες οι οποίες καθυστερούσαν να φορτώσουν. Το ίδιο αναφέρουν και έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, το 47% των χρηστών του διαδικτύου θεωρεί ότι μια σελίδα καθυστερεί, εάν χρειαστεί παραπάνω από 2 δευτερόλεπτα για το loading. Επίσης, το 75% προτιμά να επισκεφθεί ανταγωνιστικό site για να βρει αυτό που αναζητά, παρά να χρειαστεί να περιμένει να φορτώσει μια αργή ιστοσελίδα. Επομένως, εάν επιθυμείτε οι επισκέπτες της σελίδας σας να παραμένουν σε αυτή και να ολοκληρώνουν τις αγορές τους, θα πρέπει να φροντίσετε να φορτώνει σε 2 δευτερόλεπτα, ή και λιγότερο.

Για ποιους λόγους φορτώνει αργά μια ιστοσελίδα;

Υπάρχουν αρκετοί γνωστοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να σημειώνονται καθυστερήσεις στο loading των ιστοσελίδων. Εάν έχετε παρατηρήσει καθυστερήσεις στη φόρτωση της σελίδας σας, ελέγξτε την παρακάτω λίστα, για να βρείτε την πραγματική αιτία.

Web Hosting

Πρώτο βήμα θα ήταν να ελέγξετε τον hosting provider σας. Φροντίστε να ανταποκρίνεται σωστά στις απαιτήσεις σας και να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας. Επιλέξτε τον κατάλληλο hosting provider, ώστε να είναι αξιόπιστος και να μπορεί να υποστηρίξει την επιχείρησή σας. Ενώ στην αρχή μπορεί να θεωρήσετε ότι η επιλογή μιας οικονομικής υπηρεσίας web hosting σας «γλιτώνει χρήματα», εν τέλει μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της σελίδας και της επιχείρησής σας. Εάν, ωστόσο, είστε βέβαιοι για τον hosting provider σας, ελέγξτε κάποιον από τους υπόλοιπους παράγοντες της λίστας.

Αρχεία εικόνων

Ορισμένα αρχεία εικόνων μπορεί να καθυστερούν τη φόρτωση της ιστοσελίδας σας. Συνήθως αυτές είναι εικόνες της μορφής JPEG και PNG, οι οποίες περιλαμβάνουν παραπάνω δεδομένα. Οι εικόνες της μορφής JPEG θεωρούνται πιο κατάλληλες για φωτογραφίες, ενώ οι PNG προτιμώνται για χρήση ως εικονίδια ή logos.

Μη συμβατοί Browsers, Πρόσθετα και Εφαρμογές

Κάποια πρόσθετα είναι συχνά πιθανό να μην είναι συμβατά με τις περισσότερες mobile συσκευές ή μπορεί να προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στη σελίδα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Flash Player. Καλό θα είναι, λοιπόν, να ελέγχετε τον τρόπο λειτουργίας και απόδοσης της ιστοσελίδας σας σε διαφορετικές συσκευές και από διαφορετικούς browsers, για να μπορείτε να εντοπίζετε τυχόν καθυστερήσεις από τα πρόσθετα.

Διαφημίσεις

Οι διαφημίσεις πολλές φορές ενοχλούν αισθητικά τους χρήστες και τους δημιουργούν εκνευρισμό όταν τις συναντούν κατά την περιήγησή τους στα site. Επιπλέον, οι διαφημίσεις γίνονται συχνά η αιτία που καθυστερεί το loading της ιστοσελίδας σας.

Κακογραμμένος κώδικας

Υπάρχει η πιθανότητα να εντοπίζετε υπερβολικές καθυστερήσεις στο site σας, χωρίς όμως να καταλαβαίνετε την αιτία. Σε αυτή την περίπτωση ζητήστε από κάποιον έμπειρο προγραμματιστή να ελέγξει και να «καθαρίσει» τον κώδικά της ιστοσελίδας σας.

Design

Όταν υπάρχει καθαρός και σωστός σχεδιασμός σε μια ιστοσελίδα, οι χρήστες όχι μόνο απολαμβάνουν την εμπειρία πλοήγησης σε ένα καλά δομημένο site, αλλά και το loading θα είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο.

Εξωτερικές πηγές

Εάν στην ιστοσελίδα σας έχετε προσθέσει βίντεο ή slide shows, τότε ίσως επηρεαστεί αρνητικά η ταχύτητα με την οποία φορτώνει, καθώς μπορεί να παρουσιάζουν προβλήματα οι σελίδες από τις οποίες τα έχετε κάνει embed στη δική σας. Για να αποφύγετε τέτοια «κολλήματα», φροντίστε το περιεχόμενο του site σας να φιλοξενείται σε δικό σας server και όχι σε κάποιο εξωτερικό site.

Βάσει της παραπάνω λίστας, θα έχετε πλέον αντιληφθεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ταχύτητα της ιστοσελίδας σας, σε όλο το φάσμα της digital παρουσίας της επιχείρησής σας, τόσο από τη σκοπιά του SEO, όσο και από τη μεριά του conversion rate. Και εάν ακόμα δεν σας έχουμε πείσει για τη σπουδαιότητα της ταχύτητας του loading ενός site, θα αναφέρουμε το παράδειγμα της Amazon, η οποία έχει υπολογίσει ότι μία καθυστέρηση της τάξεως του ενός δευτερολέπτου κατά τη φόρτωση της σελίδας της, θα της κοστίσει περίπου 1,6 δις δολάρια σε πωλήσεις.

Εάν τα όσα αναλύσαμε παραπάνω σας φαίνονται πολλά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την έμπειρη ομάδα της eSteps, για να σας προσφέρουν τις κατάλληλες συμβουλές και να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας και να αναπτύξετε την επιχείρησή σας.