Πλήρης οδηγός για ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό προφίλ Google

Πλήρης οδηγός για ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό προφίλ Google |

Εάν έχετε φύγει για ένα επαγγελματικό ταξίδι σε μία πόλη που δεν έχετε επισκεφτεί ξανά, σίγουρα κάποια στιγμή θα πεινάσετε και θα αναζητήσετε ένα καλό εστιατόριο. Ποια είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνετε; Φυσικά, θα μπείτε στην Google!

Ποιο είναι λοιπόν το εστιατόριο που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη σας; Αυτό που θα εμφανιστεί πάνω – πάνω στην αναζήτηση και θα έχει και υψηλό βαθμό θετικών κριτικών (4.5-5.0). Για να γίνει αυτό, η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει φροντίσει ώστε το προφίλ της στη μηχανή αναζήτησης Google να είναι άρτιο.

Οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται στην πρώτη τριάδα λαμβάνουν το 60% των κλικ. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι το προφίλ της εταιρίας σας στη Google διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο για την επιτυχία της. Τα επιχειρηματικά προφίλ ή αλλιώς Google My Business στη  μηχανή αναζήτησης της Google μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την αναγνωρισιμότητα και την πελατεία σας.

Τα πρώτα βήματα

Η πρώτη μας ενέργεια είναι να δούμε αν έχουμε επιχειρηματικό προφίλ στη Google. Κι αυτό γιατί υπάρχει πιθανότητα κάποιος τρίτος (πελάτης, συνεργάτης) να το έχει δημιουργήσει. Αν ανήκετε σε αυτήν την περίπτωση τότε μπορείτε να διεκδικήσετε την κυριότητα της καταχώρησης κάνοντας κλικ στο Link “own this business?” που εμφανίζεται κάτω από τα βασικά στοιχεία της επιχείρησης.

Μόλις συνδεθείτε μέσω του Google λογαριασμού σας, μπορείτε να βεβαιώσετε με τρεις τρόπους ότι η επιχείρηση σας ανήκει.  Για να γίνει αυτό, η Google θα σας στείλει έναν κωδικό επιβεβαίωσης, είτε στο κινητό σας, είτε με email, είτε με μία ταχυδρομική κάρτα η οποία αποστέλλεται στη διεύθυνση της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση μόλις λάβετε τον κωδικό, τον πληκτρολογείτε στο σχετικό πεδίο και πατάτε «Υποβολή».

Εάν δεν έχετε προφίλ, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο, με μια απλή διαδικασία. Πηγαίνετε στο Google λογαριασμό σας και επιλέγετε το “start now”. Από εκεί και μετά ακολουθείτε τα βήματα. Μπορείτε να καταχωρήσετε οποιοδήποτε τύπο επιχείρησης (κατάστημα, υπηρεσία, delivery, ηλεκτρονικό κατάστημα, κ.λπ.) και βεβαιωθείτε ότι θα συμπληρώσετε την περιοχή την οποία εξυπηρετείτε.

Ένα άλλο πεδίο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η επαγγελματική κατηγορία στην οποία δραστηριοποιείστε. Όσο πιο ξεκάθαρη είναι, τόσο περισσότερες θα είναι οι εμφανίσεις σας. Η Google επιτρέπει την προσθήκη περισσότερων της μίας κατηγορίας και έτσι μπορείτε να καλύψετε με απόλυτη ακρίβεια το εύρος δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Τι άλλο θα πρέπει να προσέξετε

Καταρχάς, φροντίστε να συμπληρώσετε όλα τα απαραίτητα πεδία με σαφήνεια. Μην ξεχνάτε ποτέ πόσο σημαντικές είναι φωτογραφίες στο προφίλ σας, αν και είναι πολύ πιθανό να ανεβάζουν και οι χρήστες, αφού έχουν αυτή τη δυνατότητα. Επίσης, να δίνετε μεγάλη σημασία και να τσεκάρετε διαρκώς τις κριτικές που δέχεστε για την επιχείρησή σας. Κι αυτό διότι πλέον, η πλειοψηφία των χρηστών και δυνητικών πελατών, το πρώτο πράγμα που θα αναζητήσει είναι τα σχόλια άλλων για την εμπειρία τους από τις παροχές σας.

 

*Το παρόν άρθρο γράφτηκε από το Δημήτρη Κονταράκη, Digital Strategist και ιδιοκτήτη της eSteps και δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος τη Δευτέρα 13/10/2022